Dünya çapında yıllık 325 milyar doları aşan dijital reklam harcamasıyla, çevrimiçi pazarlamaya yönelik farklı yaklaşımların kullanıma sunulması şaşırtıcı değil. Bu yeni yaklaşımlardan biri de performans pazarlaması veya dijital performans pazarlamasıdır. Performans pazarlamasının nasıl çalıştığından dijital pazarlamayla nasıl karşılaştırıldığına kadar her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin. Ayrıca, performans pazarlamasının faydaları ve riskleri ile şirketinizin uzun vadeli başarısını ve karlılığını nasıl etkileyebileceği hakkında fikir edinin. Performans pazarlaması, işletmelerin yalnızca belirli bir sonuç ortaya çıktığında ödeme yaptığı dijital pazarlama veya reklamcılık yaklaşımıdır. Bu sonuç, reklamveren ve işletme tarafından üzerinde anlaşılan yeni bir olası satış veya başka bir sonuç olabilir. Performans pazarlaması, bağlı kuruluş pazarlaması, çevrimiçi reklamcılık gibi kanalları içerir.
Ödemeyi, eylemler gerçekleştiğinde yaparsınız
Esasen birçok dijital pazarlama türü vardır ve her türün kanalları ve yetenekleri gün geçtikçe büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir. Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de bizim gibi Antalya’da Kemer’de de olsanız da bu durumu eminim sizler de gözlemliyorsunuzdur. Burada dikkat çekmek istediğim şey dijital pazarlama stratejisinin çok fazla göz ardı edildiğidir. Performans pazarlamasında, reklamcılar yalnızca belirli eylemler gerçekleştiğinde ödeme yapar. Örneğin, bir sosyal medya kullanıcısı veya muhtemel müşteri, sayfanıza tıkladığında veya bir satın alma yaptığında… Bu yazıda, performans pazarlaması hakkında sizlere daha fazla bilgi vermeye çalışacağım. Ve şu sorulara yanıtlar arayacağız: Performans Pazarlaması nasıl çalışır? Neden kullanmalısınız? ve paranızın karşılığını en çok hangi kanallar sunuyor?
Pazarlama artık yaptığınız şeylerle değil, anlattığınız hikayelerle ilgilidir.– SETH GODIN
Performans Pazarlaması Nedir?
Baştada da ifade etmeye çalıştığım gibi “Performans pazarlaması” sonuçlara dayalı bir dijital pazarlama stratejisidir. Bu konuda anlaştığımızı düşüyorum. Ödeme, kullanıcıların içerikle nasıl etkileşime girdiğine bağlı olduğundan, hedef kitlelerine geniş ölçekte ulaşmak isteyen şirketler için kesinlikle ideal bir yöntemdir. Performans pazarlaması, markaların pazarlama hizmeti sağlayıcılarına yalnızca iş hedeflerine ulaştıktan sonra veya tıklama, satış veya olası satış gibi belirli eylemler gerçekleştirildikten sonra ödeme yaptığı bir dijital pazarlama biçimini ifade eder. Başka bir deyişle, performansa dayalı pazarlamadır. Performans pazarlaması, reklamverenler şirketleri için reklamları tasarlamak ve sosyal medya, arama motorları, videolar, gömülü web içeriği ve daha fazlası gibi herhangi bir sayıda performans pazarlama kanalına yerleştirmek için ajanslar veya yayıncılarla bağlantı kurduğunda çalışır. Bu reklamverenler, geleneksel şekilde bir reklam için ödeme yapmak yerine, tıklama, gösterim, paylaşım veya satış sayısını ölçerek reklamlarının ne kadar iyi performans gösterdiğine bağlı olarak ödeme yapar.
Performans Pazarlaması Nasıl Çalışır?
Reklamverenler, reklamlarını belirli bir kanala koyar ve ardından o reklamın performansına göre ödeme yapar. Performans pazarlaması söz konusu olduğunda ödeme yapmanın birkaç farklı yolu vardır:
- Tıklama Başına Maliyet
Reklamverenler, reklamlarının tıklanma sayısına göre ödeme yapar. Bu, sitenize trafik çekmenin yollarından biridir.
- Gösterim Başına Maliyet
Gösterimler, esasen reklamınızın görünümleridir. “Gösterim Başına Maliyet” ile her bin görüntüleme için ödeme yaparsınız.
- Satış Başına Maliyet
Satış Başına Maliyet çalışması ile yalnızca bir reklam tarafından yönlendirilen bir satış yaptığınızda ödeme yaparsınız.
- Olası Satış Başına Maliyet
Satış başına maliyete çok benzer şekilde birisi bir e-posta bülteni veya web semineri gibi bir şeye kaydolduğunda ödersiniz. Bu yöntem, müşteri adayları oluşturur, böylece müşterileri takip edebilir ve satışları artırabilirsiniz.
- Edinme Başına Maliyet
Edinme başına maliyet, biraz daha genel bir yapıya sahiptir. Bu yapı ile reklamcılar, tüketiciler belirli bir işlemi (satış yapma, iletişim bilgilerini paylaşma, blogunuzu ziyaret etme vb.) tamamladıklarında ödeme yaparlar.
Pazarlama Kanalları
Performans pazarlaması söz konusu olduğunda hangi kanallar en iyi sonucu verir? Ajansların ve reklamverenlerin trafiği artırmak için kullandığı beş tür performans pazarlaması vardır:
- Banner Reklamlar
Çevrimiçiyseniz, sürekli karşınıza çıkan reklamlardan şikayet ediyorsunuzdur. Özellikle oyun bağımlılarının şikayet ettiği bir konudur. (Neyse koyuna dönelim) Bu reklamlar, Facebook haber kaynağınızın yanında veya az önce ziyaret ettiğiniz haber sitesinin üzerinde veya altında da görünür. Reklam engelleyicilerin artan popülaritesi ve uzmanların banner körlüğü dediği şey nedeniyle görüntülü reklamlar çekiciliğini yavaş yavaş kaybediyor olsa da, birçok şirket etkileşimli içerik, videolar ve ilgi çekici grafik tasarım kullanan görüntülü reklamlarla hala başarıya ulaşıyor.
- Doğal Reklamcılık
Doğal reklamcılık, sponsorlu içeriği tanıtmak için bir web sayfasının veya sitenin doğal görünümünden yararlanır. Örneğin, sponsorlu videolar bir YouTube sayfasının “Sonrakini İzle” bölümünde görünebilir. Yerel reklamlar, e-ticaret sitelerinde de popülerdir; örneğin, onları Facebook markette görmüş olabilirsiniz. Doğal reklamcılık, sponsorlu içeriğinizin diğer organik içerik türlerinin yanında sorunsuz bir şekilde yaşamasını sağladığı için işe yarar. Kullanıcılar genellikle bu tür içerikler arasında ayrım yapmaz ve markanızı doğal hissettirecek bir şekilde tanıtmanıza olanak tanır.
- İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlaması tamamen kitlenizi eğitmekle ilgilidir. İçerik pazarlamasında odak nokta, kullanıcılara faydalı bilgiler sağlamak ve markanızı bir bağlama oturtmaktır. Örneğin, bir vitamin şirketi, sattıkları probiyotiklere bir bağlantı ile probiyotiklerin faydaları hakkında bir dizi bilgilendirici blog yazısı yazabilir. İçerik pazarlaması, blog gönderilerini, haber sitelerini, e-kitapları ve daha fazlasını içerebilen bir kanaldır.
- Sosyal Medya
Performans pazarlamacıları için sosyal medya bir cennettir. Yalnızca kullanıcılara ulaşma ve onları sitenize yönlendirme fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcılar sponsorlu içeriğinizi organik olarak paylaşabilir ve erişiminizi orijinal gönderinin çok ötesine uzatabilir. Facebook, performans pazarlamacıları için en kapsamlı hizmet listesine sahiptir ancak Instagram ve Twitter gibi diğer platformlar da yeni müşterilere ulaşmak için birçok fırsat sunar.
- Arama Motoru Pazarlaması
Çoğu çevrimiçi araştırma, arama motorları aracılığıyla yapılır ve bu, arama motoru pazarlaması için optimize edilmiş bir siteye sahip olmanın çok önemli olduğu anlamına gelir. Performans pazarlaması açısından odak noktası, özellikle ücretli reklamcılık için öncelikle tıklama başına maliyet üzerindedir. Organik arama motoru pazarlaması için birçok performans pazarlamacısı, içerik pazarlamasına ve SEO için optimize edilmiş web sitenizin açılış sayfalarına güvenir. Hatta bu işi günümüzde Google İşletmem hesapları üzerinden de gerçekleştirebiliyorsunuz…